Baráti kiállítás nyílt a Nagy Balogh János Kiállítóteremben

Oszd meg másokkal!

Desktop
Fotó: kispest.hu
Huszonöt év után ismét kerületi kiállítás tiszteleg a kispesti születésű Muszély Ágoston festőművész emléke előtt. A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény, a Pesterzsébeti Múzeum, valamint a család tulajdonában lévő művekből nyílt tárlatot január közepéig tekinthetik meg az érdeklődők a Templom tér sarkán álló Nagy Balogh János Kiállítóteremben.

Köszöntőjében Gajda Péter polgármester igazi patriótának nevezte az 1877-ben Kispesten született, majd 1911-ben Pesterzsébetre költözött Muszély Ágostont. Elmondta, öröm a kerületnek, hogy 1987 után ismét kiállítással köszöntheti egykori szülöttjét, Nagy Balogh János legjobb barátját.

A tárlatot megnyitó D. Udvary Ildikó művészettörténésztől, a Pesterzsébeti Múzeum igazgatójától megtudhatta a közönség, hogy a Székely Bertalan tanítványaként a mintarajziskolában (a Képzőművészeti Egyetem elődje) 1902-ben diplomát szerzett, az önálló és közös tárlatokon 1944-ig rendszeresen szereplő, majd a II. világháború után mellőzött, és 1966-ban elhunyt Muszély művészetét csak az 1987-es kispesti tárlat után ismerték meg szélesebb körben.

D. Udvary Ildikó a nyitott, szabad művészetszemléletet nevezte Muszély munkássága érdekességének, azt, hogy nem követett senkit, a saját művészi útját járta. Beszélt a pedagógusról is, akinek művészetpedagógiai írásait 1990-től adták ki folyamatosan. Elmondta, Muszélyt nagyon érdekelte a história és a vallás, hosszú ideig foglalkoztatta egy sokalakos, bibliai tárgyú kompozíció, ezért sok, a kiállításon is látható, vázlatot és részlettanulmányt készített hozzá. Említette az életműben jelentős szerepet betöltő portrékat a családtagokról és barátokról (például Nagy Balogh Jánosról), valamint a mostani kiállításon nem hangsúlyosan szereplő tájképeket és csendéleteket. Külön szólt arról, hogy Muszély grafikusként is jelentős mester volt, aki többféle technikával dolgozott.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek