Adathalász támadások: így védekezhetsz ellenük!

Desktop
(forrás: police.hu)

Egyre több az adathalász támadás. A rendőrség most összefoglalta, hogyan tudod megelőzni, hogy ellopják az adataidat és ezáltal a pénzedet:

Az adathalász támadások lényege, hogy a támadók telefonon, e-mailben vagy egy közösségi oldalon keresztül megtévesztik a kiszemelt áldozatokat, és megpróbálják rávenni őket arra, hogy saját maguk adják meg adataikat az illetékteleneknek, vagy önszántukból utaljanak át nekik pénzt.

Mire érdemes figyelni?

A személytelen címzés, a furcsa nyelvezet, a helyesírási hibák, a sürgető hangnem, a tömörített, szokatlan formátumú csatolmány mind árulkodó lehet egy adathalász e-mailnél. 

A beágyazott káros kódok miatt felugró makrók engedélyezése párbeszédablak szintén gyanúra ad okot. 

Telefonos adathalász esetén  gyanakodjunk, ha a túl jó ajánlat igénybevételéhez meg kell adnunk az adatainkat, ha ismeretlen, furcsa formátumú telefonszám hív, vagy ha  a hívó fél csak a közösségi médiaoldalakon elérhető nyilvános információkra hivatkozik a beszélgetés során.  Ha azonnal intézkedést kívánó veszélyre hívják fel a figyelmet a telefonálók, az szintén gyanús lehet.

A kattintásra ösztönző kiírások posztolása adathalász weboldalakra irányíthatják át a felhasználót!

Az adathalászat egy speciális fajtája a telefonkártya-feltöltő csalás. Ilyenkor a bűnözők nyeremény ígéretével hívják telefonon áldozatukat. Arra veszik rá a sértettet, az általuk megadott telefonszámhoz tartozó egyenleget töltse fel. Az is előfordul, hogy bankkártyájának adatait kérik el, így hozzáférve teljes számlájához. 

A rendőrség tanácsai:

  • Mindig legyünk gyanakvóak a mások által kezdeményezett olyan kapcsolatfelvételekkel szemben, amikor nem tudunk minden kétséget kizáróan megbizonyosodni a másik fél személyéről!
  • Ne a levélben megküldött hivatkozásra kattintsunk, a webes bejelentkezések címeit inkább manuálisan gépeljük be. 
  • Ne nyissuk meg a csatolmányt, amennyiben ismeretlen forrásból származik, illetve gyanúsnak tűnik a levél. 
  • Mindig figyelmesen olvassuk el a levelezőben felugró figyelmeztető üzeneteket, továbbá kapcsoljuk ki az automatikus makrófuttatási lehetőségeket.
  • Mindig ellenőrizzük a feladót!
  • Használjunk a böngészőben adathalász szűrőt!

Ha valaki bűncselekmény áldozatává válik, a lehető legrövidebb időn belül tegyen feljelentést!

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek