Kispesten lesz a főváros első közösségi kertje

Oszd meg másokkal!

Desktop
Budapest első közösségi kertjét alakítja ki az önkormányzat Kispesten. A 27 parcellás mintakert a Vass Lajos Általános Iskola melletti zöldterületen, az Irányi utca és a Bem utca sarkán lesz.

A projektet bemutató lakossági fórumon a környék lakói közül tizenketten jelentkeztek a programba, 15 ágyás még gazdára vár. A zöldségtermesztésre alkalmas közösségi kert kialakítása várhatóan még idén megkezdődik.

A fórumot azért szervezte az önkormányzat, hogy a lakók minél többet megtudhassanak az önellátásra fókuszáló közösségi kert mibenlétéről, működéséről, megismerjék a kispesti mintakert terveit, és jelentkezhessenek a programba.

A Nyugat- Európában és a tengerentúlon évszázados hagyományokra visszatekintő kertek közösségépítő kezdeményezések. A kert különösen fontos panelházas övezetben, ahol sokaknak nincs kertje, és lényeges az is, hogy pár percre lesz a lakástól, és akár az ablakból is rá lehet majd látni.
 
Az érdeklődőket a Kalapos Egyesület munkatársai ismertették meg a Vass Lajos Általános Iskola melletti zöldterületre, az Irányi utca és a Bem utca sarkra tervezett közösségi kert működésével. A huszonhét mintegy 5 négyzetméteres ágyás között lesznek hagyományos dombágyások, kiemelt, valamint mobil ágyások, terveznek pihenőhelyet, lesz kerti csap, a szomszédos családi ház ereszrendszere két esővízgyűjtő ciszternába vezeti a vizet.
 
A fórum végén a környék lakói közül tizenketten jelentkeztek a programba. Amint mindegyik parcellára lesz jelentkező – 15 még gazdára vár – újabb találkozóra várják a kertek gondozóit, akkor lesz szó a szabályokról, az elnevezésről, a használat rendjéről. Az önkormányzat tájékoztató előadásokat is tervez többek között a biokertészkedésről, a fűszernövények termesztéséről, a növénytársulásokról és a komposztálásról.

A program iránt érdeklődni és a még gazdátlan 15 ágyásra jelentkezni a zoldprogram@kispest.hu e-mail címen lehet.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek