Jó üzlet az üzemanyag csökkentése!

Desktop

Az egész országot érintő üzemanyagár változásokról szeretnék pár szót írni. Nem mennék bele a részletekbe, mindenki saját bőrén tapasztalhatja, hogy milyen játékot űznek velünk az árváltozásokkal kapcsolatban.  Egy esetet emelnék ki, amit múltheti (csütörtök, 2013.06.20.), alapján vetem papírra. Szeretnék felháborodni, de már az sem megy… Viszont, eléggé gusztustalan, amit észleltem egy budapesti benzinkúton, ami valószínű, hogy nem egyedi és minden ilyen helyen bevett szokás.

Nem szoktam teletankolni az autóm. Tegnap nem dolgoztam, de akadt némi elintéznivalóm és reggel egy közeli töltőállomás felé vettem az irányt. Rendszeresen ott tankolok. Közel van, az áraik is elfogadhatóak, - természetesen csak összehasonlítás (más kutak áraihoz lépest) szempontjából, hiszen, egyébként botrányosak az árak, magyarországi viszonylatban.  Kétezer forintért töltöttem, 95-ös üzemanyagot, amit literenként 406,9 forintért számoltak.

A belváros felé vettem az irányt, s az úton, - mint legtöbben - én is rádiót hallgattam. A nagy meleg ellenére jó kedvem volt, remek számok szóltak, aztán jött a hírek. A kellemes hangú hírolvasó, felhívta a rádióhallgatók figyelmét, hogy érdemes várni egy napot a tankolással, - akinek nem égető kérdés, - hiszen a következő nap, - vagyis ma, - három forinttal olcsóbban tölthetjük tele tankunkat.

De lépjünk tovább…

Elintéztem dolgaim, fél egyet ütött az óra, a nagy melegben elfáradtam. Hazafelé tartva észrevettem, hogy igencsak kikocsikáztam a benzint az autómból, erősen lefelé konyul a mutató és a jelzés is átment villogásból folyamatos világításba. Úgy döntöttem következő reggelre spórolok magamnak egy kis időt és megállok a szokott kútnál, újra tankolok pár ezerért, - így fél órával tovább alhatok… Befordultam, és a totem oszlopra tekintettem, ami az árakat mutatja, - nem is tudom miért néztem oda, de valahogy nyugtáztam, magamban hogy az ár ugyanannyi mit pár órája. (406,9)

Jól ismernek az itt dolgozók, azt is tudják, hagyom hagy végezzék a dolgukat hiszen, tudom, minimálbért kapnak, jól jön egy-egy százas hozzá. A kútkezelő messziről köszönt, kérdezte segíthet e? Persze, bólintottam, mert tudtam nem csak tankol, de becsülettel, ellenőrzi autóm kerekeinek nyomását, lemossa a szélvédőm, - és ezen felül is bármikor számíthatok rá, fagyálló, vagy olajszint ellenőrzésnél, de volt, hogy izzót, kereket is cserélt nekem, - az évek folyamán, amióta hozzájuk járok.

Most is elnézést kért, hogy reggel nem tudott, segítségemre jönni, de biztosítottam, hogy nem probléma, láttam, hogy elfoglalt volt. Miközben ezeket megtárgyaltuk, rápillantottam a kútoszlop számlálójára. Gyorsan pörgött a digitális kijelző, hamar belefolyt a tartályba az újabb kétezer. Viszont, a kijelző, ami mutatja az egységárat, mást mutatott, mit, amit a totemoszlopon pár perce láttam… 407,9… Kicsit arrébb sétáltam, mert a kútoszlop épp takarta a nagy-kijelzőt és meglepődve olvastam, hogy oda bizony, még a 406,9 forintos ár van kijelezve. Rákérdeztem, hogy lehet ez? Őszinte meglepődés volt a fiatalember arcán. „ Nem tudom…- hebegte, - ha árváltozás van, azt a központ végzi a pénztárgépeken, és akkor bent kell átállítani az oszlopot és a kutaknál cserélni az árjelzőt. Azonnal megkérdezzük a shopban!"

Így is történt. A shop-ban dolgozó a lány elmondta, hogy pár perce, emelték meg a 95-ös, a dízel és a magasabb minőségű, szintén dízel üzemanyagot egy-egy forinttal, és épp állítják át a totemoszlopon látható árakat az irodában. "Én, úgy tudtam, hogy szerdán és újabban pénteken van árváltozás?"- kérdeztem értetlenül állva a pénztár előtt. "Igen..."- válaszolt zavartan a lány - "én sem értem mi történt!" Aztán, arra kérdésemre is igennel felelt, hogy pénteken,  három forinttal olcsóbban tankolhatunk.

Ilyenkor, megbolondul a magyar és rohan tankolni, ráadásul telenyomja, hogy egy 50 literes tankolásnál, megspóroljon, kőkemény 100 forintot... Nem vesszük észre, hogy ezen sem mi nyerünk!

Tehát, a cég, ami országos töltőállomás hálózattal rendelkezik Magyarországon, a pénteki három forintos csökkentés előtt, csütörtökön, délben, megemelte egy forinttal az árait, így, bebiztosította magának, hogy neki csak két forint vesztesége legyen…

Nem restelltem és vettem a ma a fáradtságot arra fordulni… 404,9 forintért tankolhattak, ma ezen a kúton, (a jogosnak vélt) 403,9 forint helyett! Ki tudja, hány száz benzinkúton spórolnak így pénzt (legálisan) a tulajdonosok? Kiemelném, hogy nem az üzemeltetőket kell szidni, ez tőlük független és általuk nem befolyásolható változás.

Számoljunk!

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?