5 + 1 tipp, hogy tovább csökkenjen a rezsid!

Desktop
Mindig válasszuk meg jól a hőfokot

Megkezdődött a fűtési szezon, mely a rezsicsökkentés ellenére is komoly terhet ró a családokra, azonban néhány egyszerű, befektetést alig igénylő ötlettel tovább csökkenthetjük a számlánkat. Íme 5 +1 tipp, amelyet érdemes lehet alkalmazni:

1. Hőfokszabályozásra fel!

Komoly megtakarítást érhetünk el, ha rövidebb távollétünk idején és éjszakára néhány fokkal alacsonyabbra állítjuk lakásunkban a hőfokot. Sose kapcsoljuk ki teljesen a fűtést, mert a kihűlt környezet újbóli felfűtése sok energiát igényel. Hosszabb távollét esetén viszont érdemes csak temperálni a lakást vagy a házat. Az egyes helyiségekben, szobákban különböző fokra állíthatjuk a hőmérsékletet (ha van termosztátunk, vagy szabályozható radiátorunk, konvektorunk), de az ajtókat tartsuk zárva a meleg és a hideg terek között. A szakemberek szerint, ha a helyiség hőmérsékletét csak 1°C-kal csökkentjük, már 6 százalékos energiafelhasználást és költségcsökkenést érhetünk el. Ha tehát jelenleg 23°C-ra melegítjük a lakást, miközben 21°C is elegendő lehet, máris ennek többszörösét spóroltuk.

2. Szigeteld a nyílászárókat, óvatosan szellőztess!

Hőveszteséget főként a rosszul szigetelő nyílászárók okoznak. Ezen segíthetünk, ha a dupla ablakok közé hosszúkás párnát helyezünk el, de a barkácsáruházakban kapható öntapadós, gumis vagy szivacsos szigetelők felszerelésével is megelőzhetjük, hogy az ablakok alatt behúzzon a hideg levegő.

A fa és a műanyag nyílászárókat is lehet utólag szigetelni, ráadásul ehhez oktatófilmek is rendelkezésre állnak, sőt kedvezményes gépkölcsönzési lehetőség is rendelkezésre áll.

Gazdálkodj okosan az energiával! from Zsuzsanna Király on Vimeo.

Ne szellőztessünk túl sűrűn, és akkor is rövid ideig, körülbelül 3-5 percig. Az ablakot tárjuk ki szélesre, és eközben a radiátor szelepét zárjuk el, illetve a termosztátot kapcsoljuk ki.

Hogy hol vehetsz szigetelőanyagot a közelben Hol-Mi listánkból kiderül.

3. A páratartalom

A melegérzet a szoba páratartalmától is függ. Ha gondot fordítunk a szoba, a lakás, a ház páratartalmának szabályozására (párologtatóval, vagy ha túl magas a páratartalom, akkor páramentesítővel) sokat spórolhatunk. A cél, hogy a lakás relatív páratartalma legalább 50 és 60% között legyen. Ha ennél alacsonyabb a relatív páratartalom, akkor hűvösebbnek érezzük a levegőt (és kellemetlen közérzetet is okoz). Az ennél magasabb páratartalom viszont a pára lecsapódását és gombásodást eredményez.

4. Szabad fűtőtesteket!

A fűtés teljesítményét növeli, ha a radiátor környékét szabadon hagyjuk. A fűtőtest elé helyezett bútorok elzárják a meleg útját. A radiátorokat ne takarjuk le, ne szárítsunk rajta ruhát, mert ilyenkor a csökken a fűtőtest hatásfoka . Felszerelhetünk viszont polcot a radiátor fölé, mert így a meleg levegő nem emelkedik felfelé, hanem a szoba közepe felé terelődik.

Célszerű sötét színű, vastag anyagból készült sötétítő függönyt felszerelni, mellyel szintén jelentős mennyiségű meleg kiszökését tudjuk megakadályozni. A sötétítő függöny ne érjen a radiátor alá, mert megakadályozza a meleg levegő áramlását. A lehúzott redőny is bent tartja a meleget: ha van redőny az ablakon, estére vagy ha elhagyjuk a lakást, húzzuk le.

Függöny a közelből: Kenag lakástextil

Ha a fűtőtest mögé a barkácsboltokban kapható alumíniumfóliával bevont hőszigetelő lapot helyezünk - helyette akár konyhai alufólia, alufóliával borított habszivacs is megteszi -, úgynevezett hőtükröt kapunk, mely visszaveri a hőt a szoba irányába, így nem a falat, a falon keresztül pedig nem az utcát fűtjük. A falakon keresztül a hő 19 százaléka távozik a szabad levegőbe. Fűtésszámlánkat ezzel a módszerrel akár 5-6 százalékkal is tudjuk csökkenteni. A fóliát egyszerűen, mindkét oldalán tapadó szőnyegragasztó szalaggal rögzíthetjük a radiátor mögött.

Barkácsboltok a közelben:

5. Vizsgáltasd át a fűtőkészülékeket!

Érdemes átnézetni a fűtőkészüléket, cirkót, gázkazánt. A karbantartást egyébként nem csak a biztonság kedvéért (CO-mérgezés elkerülése) érdemes elvégeztetni, hanem azért is, mert rendszeres karbantartás nélkül 5-30 százalékkal is csökkenhet egyes készülékek hatásfoka, és így nőhet a fűtésre fordított energia, ezzel párhozamosan pedig a fűtésszámla.

Kerületi fűtésszerelőt céges adátbázisunkban is találtok.

+1. Szigeteld a falakat kívülről

Ez a tippünk már nem az ideire, hanem a következő szezonra szól, és költséges mulatság. Viszont érdemes tudni, hogy a legtöbbet akkor spórolhatunk a fűtésköltségen, ha a rosszul szigetelt épületet kívülről vonjuk be valamilyen szigetelőrendszerrel. A falakon keresztül vész el ugyanis a legtöbb hő, így a legtöbb fűtésre szánt pénz is.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek