Tanácsok az iskolai szünidőre - így ne válj áldozattá!

Desktop
A kép illusztráció
Néhány hasznos bűnmegelőzési tanáccsal segíti a szülőket a rendőrség a nyári szünidőre.
Nyáron, amikor a gyerekek hosszabb ideig vannak felügyelet nélkül, könnyebben kerülhetnek rossz társaságba. A csellengő fiatalok hamarabb nyúlnak az alkoholhoz, a cigarettához és a kábítószerhez.
 
A káros hatású szerek használata nagy veszélyforrást jelent a fiatalok számára. A gyerekek az első pohár alkoholt, az első cigarettát, kábítószeres tablettát - az esetek döntő többségében - nem idegen személytől, hanem a barátaiktól, közvetlen ismerőseiktől kapják. A szülőknek fontos tudni, hogy a gyerek kikkel tölti az idejét, mikor, hol tartózkodik. A szünetben több lehetősége adódik a fiataloknak a kikapcsolódásra, szórakozásra, ezért ilyenkor fokozott figyelmet igényelnek.
 
Nyáron a gyermekek a szokásosnál jóval nagyobb százalékban hagyják el otthonukat, hogy kalandot keresve felfedezzék a világot. Az áldozattá válás elkerülése érdekében az utcán ne vegyék elő mobiltelefonjukat, útközben ne kezdeményezzenek, illetve ne fogadjanak hívásokat, ne játsszanak a készülékkel, ne használjanak drága médialejátszó eszközöket, amivel könnyedén felhívhatják magukra a figyelmet.
 
Amennyiben ismeretlen, gyanús személy különféle ürügyekkel (például a pontos idő megkérdezésével) a mobiltelefonjuk átadását próbálja elérni, javasolják nekik, hogy forduljanak egy felnőtthöz, ne vegyék elő saját telefonjukat, illetve azt ne adják át semmilyen kérésre (zenehallgatásra, játékra, telefonálásra) az idegennek.
 
Ha értékeiket erőszakkal próbálják meg elvenni tőlük, akkor minél hangosabban hívják fel magukra a figyelmet, kérjenek segítséget, próbáljanak meg higgadtak maradni.
 
Ha az utcán idegen szólítja meg őket, sem útbaigazítás, sem pedig más indok alapján ne tartsanak velük, illetve ne fogadjanak el tőle semmit. A gyerekeknek fontos tudniuk, hogy ezekről az esetekről mindig érdemes beszámolni a szüleiknek. Gondoskodjanak arról, hogy a gyerekeknél mindig ott legyen a szülő elérhetősége, illetve ők is tudják azt, hogy kihez fordulhatnak segítségért.
 
Bátran szólítsák meg az egyenruhás rendőrt, kérjenek tőle segítséget! - írja a police.hu.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek