Illatos út: mégis van miért aggódni?

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: 444.hu)

Az október 5-i, az Illatos úti szennyezés ügyében tartott ferencvárosi rendkívüli testületi ülésről írt Baranyi Krisztina képviselőnő a Facebook-oldalán. Ebből sajnos az derül ki, hogy lehet, hogy mégsem olyan rózsás az Illatos úti helyzet, viszont nem lesz több felügyelet és nem lesz több mérés. A bejegyzést változtatás nélkül közöljük:

"Tegnap Ferencvárosban rendkívüli testületi ülés volt abból a célból, hogy a testület szakértői véleményeket kapjon az Illatos úti szennyezés lakott területeket érintő hatásairól, veszélyeiről.

Két szakértő volt jelen az ülésen, az egyikük a méréseket készítő Wessling Kft. képviselője, Palotai Zoltán, valamint Dr. Darvas Béla, a Magyar Ökotoxikológiai Társaság elnöke, a biológiai tudományok kandidátusa, az MTA doktora.

A Wessling anyagában szereplő összegzés miszerint: " A talajban és felszín alatti vízben kimutatott PAH és DDT, valamint ennek bomlástermékei miatt az érintett területeken kerülendők a talaj és a felszín alatti víz intenzív használatával járó tevékenységek - mint a kiskerti növénytermesztés, játszótér, locsolás vagy egyéb felszín alatti vízkivétel" nem módosult.

Darvas professzor szerint is nagyon súlyos a helyzet, kérdésre elmondta, hogy ő nem enne a környéken termő zöldségekből, gyümölcsökből, sőt kijelentette, hogy ő nem is lakna azon a környéken.

Levelében, amelyben a Wessling jelentésről megfogalmazódott véleményét írta le, szerepel, hogy a kimutatott szennyező anyagok között sok a mutagén, immun- és hormonmoduláns hatású anyag van és több ezek közül rákkeltéssel gyanúsított.

A Wessling kérdésre elmondta, hogy szükség lenne egy releváns légszennyezettségi mérésre, amelyben olyan anyagokat mérnek a levegőben, amelyek jellemzően előfordulnak az Illatos úton. (A környezetvédelmi felügyelet NEM végez ilyen típusú méréseket, még most, a hordók elszállítása során sem.)

A fideszes többség minden javaslatunkat leszavazta, így nem lesz légszennyezettség mérés - kiülepedő-, szállópor mérés.

Nem lesz egészségkockázati elemzés a területen jellemző, veszélyes vegyi anyagok egészségre gyakorolt hatásáról, amelyből kiderülhetne, hogy az ezekkel az anyagokkal kapcsolatba hozható betegségek, elváltozások aránya mutat-e eltérést az érintett három kerületben.

Nem lesz szakmai konferencia, ahol civilek, környezetvédők, környezetvédelmi -, egészségügyi szakemberek, hatóságok ülnének le végre Illatos ügyben.
Nem lesz az önkormányzat által kijelölt személy, aki folyamatosan figyelemmel kísérné a hordók elszállításának folyamatát."

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?