Lisztérzékenység-szűrés az ovikban

Oszd meg másokkal!

(forrás: uj.kispest.hu)
(forrás: uj.kispest.hu)
Mintegy 600 nagycsoportos óvodás térítésmentes lisztérzékenység-szűrését végzik el a napokban Kispesten. A prevenciós program költségeit, mintegy kétmillió forintot, az önkormányzat vállalta.

Félidejénél tart most ez a lisztérzékenységet-szűrő program, amelyet a Kispest Jövőjéért Egyesület kezdeményezett, és amelynek keretében Kispest valamennyi óvodájában lehetőséget biztosít az önkormányzat arra, hogy ha a szülő kéri, erre hivatott szakemberek egy gyorsteszttel kimutatják, lisztérzékeny-e a gyermekük

Gajda Péter polgármester elmondta, örvendetes, hogy a szülők is megértették a program és a lehetőség fontosságát, mintegy 90 százalékban kérték és írták alá a vizsgálatba beleegyező nyilatkozatot. Kispest a harmadik kerület Budapesten (III., XII., XIV.), ahol az önkormányzat szűrést végeztet – számolt be az eseményről az önkormányzati portál.

A szűrés csupán néhány perc, nagyon kevés fájdalommal, hiszen az ujjbegyből, nem tűvel, hanem egy kifejezetten gyerekek részére kifejlesztett „lándzsával” vesznek néhány csepp vért. A vizsgálat eredménye alig 10 perc múlva elkészül és 96 százalékos biztonsággal ad megbízható eredményt, amelyről minden esetben írásban tájékoztatják a szülőket. Pozitív esetben pedig javaslatokat adnak a további vizsgálatokra, egészségügyi intézményekre is – foglalta össze a vizsgálat menetét Pusztai János, a szűrést végző kft. igazgatója.

Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek