Igencsak érzékletes szemléltetőeszközöket vitt Lázár János az iskolásoknak

Oszd meg másokkal!

Desktop
(fotó: Burány Sándor / Facebook)
(fotó: Burány Sándor / Facebook)

A dohányzás visszaszorítását célzó, a dohányzás káros hatásait bemutató óvodai és iskolai prevenciós eszközöket adott át Lázár János miniszterelnöki biztos ma a Kispesti Eötvös József Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón.

„Fontos, hogy a fiatalokat távol tartsuk a dohányzástól és csökkenjen a dohányosok száma” – mondta a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos a Ne gyújts rá! világnap alkalmából tartott rendezvényen.

Ismertetése szerint a kétezres évek elejéhez képest ma félmillióval kevesebben gyújtanak rá, és csökkent a 13-16 éves korosztályban a dohányosok száma.

„Ha a fiataloknak megadjuk a sportolás, a hasznos időtöltés lehetőségét, ha a közbeszédben – akár vitákat is kiváltva és vállalva – beszélünk a dohányzás visszaszorításának társadalmi szükségszerűségéről, ha a dohánypiacot megpróbáljuk szabályozni, akkor ezek a kis lépések elvezetnek ahhoz, hogy csökkenjen a dohányosok száma” – tette hozzá Lázár.

Kovács Attila országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy a dohányzás rendkívül súlyos egészségügyi és nemzetgazdasági probléma is. Az adatokat ismertetve örömtelinek nevezte, hogy a 13-15 éves korcsoportban 2008 óta folyamatosan csökken a dohányzók száma.

A Ne gyújts rá! világnapon mutatták be a dohányzásprevenciós iskolai és óvodai programot. Ennek keretében a megyei kormányhivatalok húsz, a www.cikiacigi.hu szoftvert tartalmazó hordozható érintőképernyős számítógépet és tíz, a dohányzás okozta betegségek tüneteit bemutató bábut kaptak. Az óvodák összesen 785 óvodai programdobozt és mintegy 160 ezer gyermekcsomagot kapnak, ezek a mesékkel és játékos tartalmukkal a legfiatalabb korosztályt célozzák meg.

Az összesen több mint 30 millió forint értékű iskolai megelőzési eszközök egy komplex, interaktív iskolai dohányzásmegelőzési program részei. A kormányhivatalok körzetébe tartozó oktatási-nevelési intézmények 2019-től díjmentesen kikölcsönözhetik mind a gépeket, mind a szintén most átadott bemutató bábukat.

Az eszközökhöz támogatást nyújtott a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?