Radnóti Miklós antirasszista díjat kapott Gajda Péter

Oszd meg másokkal!

Desktop
(fotó: Kovács Attila - MTI)
Átadták a Radnóti Miklós költőről elnevezett antirasszista díjat hétfőn Budapesten. A kitüntetést a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) alapította 2000-ben. A díjban olyan személyiségek, közösségek részesülhetnek, akik, illetve amelyek „kiállásukkal, példamutató cselekedetükkel hitet tesznek az antirasszizmus eszméje mellett”.

Radnóti-díjat kapott Gajda Péter, Kispest polgármestere, Jean Cardoen, a Belga Veterán Intézet emlékezési és kommunikációs igazgatója, Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Hajdu László XV. kerületi polgármester, Halász Judit színművész, Horváth Dezső, Kővágóörs polgármestere, Kiss Anikó, a Szociális Csomagküldő Mozgalom alapítója, Molnár György, a MEASZ Baranya megyei szervezetének elnöke, Rédei Éva, a Láng Téka könyvesbolt vezetője, Rónai Judit lektor, a MEASZ tagja, Somfai Péter újságíró, Stock Richárd jogtanácsos, Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, Vadai Ágnes politikus, Zsolnai Júlia színművész és menekülteket segítő civilek.

Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke nyitóbeszédében elmondta, hogy a nemzetközi antirasszista világnaphoz kötődő díj tizenhat éves múltra tekint vissza, eddig több mint kétszázhetvenen kapták meg azt.

A szervezet vezetője egyebek mellett annak a véleményének adott hangot, hogy Magyarország az elmúlt hat évben „szélsőjobbra tolódott”, a jogállam intézményei „kiüresedtek”. Úgy fogalmazott: a kormány a menekültügyben hatalma megtartásáért sok ember lelkében „évtizedekre elültette a gyűlölködést”.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?