Lebetonozták és térkővel borították a Kossuth teret

Oszd meg másokkal!

Nem locsolt, kiszáradó fa
Nem locsolt, kiszáradó fa

Átadták a felújított Kossuth teret a piac mögött, új sportpályák, ingyenes parkoló, újabb szereplési lehetőség a polgármesternek, hálálkodó kommentelők a Facebookon. A teret pedig elborította a kő és a beton - valóban ez volt a legjobb megoldás?

Vegyük észre természetesen, hogy Budapesten nem a kispesti Kossuth tér volt az első, amit lebetonoztak vagy térkővel borítottak. Ott van mindjárt a Parlament előtti Kossuth tér, a Ferenciek tere vagy "(...) ha kimegy az Árpád híd és a Margit híd közti, frissen felújított szakaszhoz, akkor lekövezett, árnyéktalan sivataggal szembesül." (forrás)

Jó lenne tudni, ebbe a sorba miért állt be Kispest önkormányzata is. Tény, hogy a korábbi poros tér "rendezetlen" volt, poros volt és a piac nyitva tartásán kívül általában egyszerűen üresen állt. Be lehetett volna füvesíteni, esetleg ásni egy gödröt egy tónak, aköré padokat rakni és még több fát ültetni. Ehelyett most mindent elborít a térkő és a beton, kellemes park helyett lett egy óriási parkoló, mert az autósok számára még több helyet lebetonozni valóban jobban megfelel a 2017-es városfejlesztési elveknek, mint a parkosítás és a faültetés.

A sportpálya természetesen jó ötlet lehetett volna - csakhogy a pályákon se árnyék, se tető, se világítás nincs, így a pályák erős napsütésben, de esőben és naplemente után is használhatatlanok. Az iskola kapuja elé telepített "szobor" szintén teljesen érthetetlen, de legalább még több követ, még több betont lehetett a pénzből vásárolni és a téren elhelyezni.

Tény, hogy Gajda Péter örömmel fényképezkedik parkosítások alkalmából is, például nemrég adtak át frissen ültetett fákat a Kökivel szembeni kis parkban is. Sajnos azonban, mióta az ünnepség véget ért, az újonnan ültetett fákat senki sem öntözi, így azok lassan kiszáradnak (össz-budapesti sajátosság egyébként ez is).

Szintén támogatja Gajda Péter a Budáról Csepelen át az Üllői útig tartó külső körút megépítését. A Határ út forgalmát természetesen csillapítani kellene - de biztosan az a jó megoldás, hogy a szemközti kiserdőt fákkal, patakkal és sétányokkal együtt mindenestül elpusztítsák, lebetonozzák és kétszer két sávos autóutat építsenek a helyére?

Természetesen Gajda Péter polgármesteri tevékenységét nem lehet feketén vagy fehéren megítélni, de a polgármester úr természetvédelem iránti elkötelezettsége az elmúlt hónapok fejleményei alapján legalábbis megkérdőjeleződött. Csak remélni lehet, hogy további terek lebetonozása egyelőre nincs a tervei között - inkább a már elültetett fák rendszeres locsolására lehetne odafigyelni.

Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek