A Kúria szerint is jogsértő a kispesti plakátleragasztás, de bírságot nem kell fizetnie az önkormányzatnak

Desktop
A Kúria szerint ez jogsértő (olvasói fotó)
A Kúria szerint ez jogsértő (olvasói fotó)

A Kúria helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) azt a határozatát, amely szerint jogsértő volt, hogy a kispesti önkormányzat egy helyi rendeletre hivatkozva leragasztotta a Fidesz választási plakátját. A bíróság ugyanakkor megállapította, hogy a több mint egymillió forintos bírság kiszabása jogszerűtlen.

Az ügy előzménye, hogy a XIX. kerületi önkormányzat - arra hivatkozva, hogy a helyi rendelet szerint tilos a közterületeken gyűlöletkeltő tartalmú plakátokat kihelyezni - leragasztatta a Fidesz Stop Soros! plakátjait. A leragasztással szembeni kifogást a Budapest 8-as országgyűlési választókerületi bizottság elutasította, így került az ügy az NVB elé.

Az NVB a kifogásnak helyt adott, arra hivatkozva, hogy önkormányzati rendeletben csak műemlékvédelmi és környezetvédelmi okból lehet megtiltani a plakátok, óriásplakátok kihelyezését. A bizottság eltiltotta az önkormányzatot és Gajda Péter MSZP-s polgármestert a további jogsértéstől, és 1 millió 35 ezer forint bírságot szabott ki az önkormányzatra.

A Kúria az NVB határozata ellen benyújtott felülvizsgálati kérelem nyomán foglalkozott az üggyel és kedden helybenhagyta az NVB határozatát, azonban a bírságot mellőzte.

A bíróság az NVB-vel egyezően arra jutott, hogy az önkormányzat rendelete nem műemlékvédelmi és nem környezetvédelmi okokból korlátozza a plakátok közterületen való elhelyezését, ezért a plakát leragasztása sérti a választási eljárási törvénynek azt a rendelkezését, hogy plakát kampányidőszakban – a törvényben meghatározott kivételekkel – korlátozás nélkül elhelyezhető.

A Kúria szerint azonban az NVB nem elégséges mértékben indokolta a bírság kiszabását, a döntés e része során nem értékelte az eset összes körülményét, így az eljárási jogszabálysértés miatt a bírság kiszabása jogszerűtlenül történt.

A Kúria végzése jogerős.

Gajda Péter ezzel kapcsolatban ezt írta Facebook-oldalán: "A célunk egyébként változatlan, szeretnénk legalább Kispestet, és legalább a közterületeket megszabadítani a gyűlöletkeltő, acsarkodó, félelmet keltő, súlyosan hamis üzenetekkel operáló propagandától, betartva minden vonatkozó jogszabályt. Mindegy ki próbál ilyennel élni, legyen ellenzéki vagy kormánypárti. Rendeletünk alapján a jövőben is jogszerűen fogunk eljárni. Szeretnénk pozitív irányban változtatni a közbeszéden. Az ügy persze arra is jó volt, hogy kiderült, van néhány olyan cég a kerületben - többek között az is, amelyik a mellékelt berendezést is kihelyezte - , amely mindenféle szerződés, engedély, megállapodás nélkül üzemelteti ezeket a felületeket. Természetesen a jövőben velük nem szeretnénk kapcsolatban lenni..."

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek