Sokan próbálják megjósolni, legyőzhetők-e a kormánypárti jelöltek Kispesten. Lássuk, ki mit mond!

Desktop
(fotó: Soós Lajos - MTI)
(fotó: Soós Lajos - MTI)

Több online portál is foglalkozik azzal, hogy az egyes választókerületekben van-e esélye valamelyik ellenzéki jelöltnek megszorítania az általában jelentős fölénnyel bíró kormánypárti jelöltet, esetünkben György Istvánt és Földesi Gyulát. Megnéztük, mit mondanak ezeken a weboldalakon.

Az utóbbi hetekben gombamód elszaporodtak azok a honlapok, amelyeken megpróbálják felmérni vagy éppen megjósolni, hogy az országgyűlési választások egyéni választókerületeiben kik lehetnek a kormánypárti jelölt megszorítására esélyes ellenzéki jelöltek, és milyen ellenzéki koordináció esetén hogyan alakul ez az esély. A legtöbb választókerületben ez legalább két dolgon múlik.

Az egyik az, hogy az ellenzéki pártok hajlandóak-e együttműködni egymással, akár úgy is, hogy visszaléptetik jelöltjüket a másik párt javára.

A másik nagy kérdés pedig az, hogy egy esetleges ellenzéki megállapodás eredményéről rövid idő alatt elegendő ellenzéki szavazó tudomást szerez-e, meg tudják-e velük értetni, mi a teendőjük a fülkében, kinek a nevéhez és mely listához húzzák majd az X-et április 8-án.

No, de nézzük, hogy melyik portál ki mellé teszi le a voksát.

A 9. választókerületben az Ady Endre útról északra eső terület Kőbánya nagyobbik részével alkot egy körzetet. Itt 12 egyéni jelölt közül választhatunk.

  • A taktikaiszavazas.hu szerint az ellenzéki pártok koordinációja esetén Burány Sándor, az MSZP-Párbeszéd közös jelöltje a legesélyesebb ellenzéki jelölt.
  • A www.v18.eu/eselyes-ellenzeki-jeloltek szerint is Burány Sándor a befutó.
  • A rendszervaltas2018.hu ugyancsak Burány Sándor hozta ki a legesélyesebbnek.
  • A kireszavazzunk.hu szerint: nagyobb eséllyel Burány Sándor (MSZP-Párbeszéd), kisebb eséllyel Demeter Márta (LMP) a kihívó.
  • A Republikon Intézet kutatása szerint Burány Sándor (MSZP-Párbeszéd) a legesélyesebb ellenzéki jelölt.

A 16. választókerületben Kispest déli, kertvárosi részét vonták össze Pesterzsébettel. Itt 11 jelölt közül választhatunk.

  • A taktikaiszavazas.hu szerint az ellenzéki pártok koordinációja esetén Hiller István, az MSZP-Párbeszéd közös jelöltje a legesélyesebb ellenzéki jelölt.
  • A www.v18.eu/eselyes-ellenzeki-jeloltek szerint is Hiller István a befutó.
  • A rendszervaltas2018.hu ugyancsak Hiller Istvánt hozta ki a legesélyesebbnek.
  • A kireszavazzunk.hu szerint: nagyobb eséllyel Hiller István (MSZP-Párbeszéd); kisebb eséllyel Bencsik János (Jobbik) a kihívó
  • A Republikon Intézet kutatása szerint Hiller István (MSZP-Párbeszéd) a legesélyesebb ellenzéki jelölt.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?