A Kúria elkaszálta a sorosozós plakátok kihelyezését megtiltó kerületi rendeletet

Oszd meg másokkal!

Desktop
Jogtalanul járt el az önkormányzat, amikor leragasztotta a plakátot
Jogtalanul járt el az önkormányzat, amikor leragasztotta a plakátot
A Kúria megsemmisítette a kispesti önkormányzatnak azt a rendeletét, amelyre hivatkozva eltávolították a XIX. kerületi közterületekről a Fidesz sorosozós plakátjait a tavalyi országgyűlési választások idején.

A kispesti képviselő-testület 2017 decemberében módosította a tulajdonában álló közterületek használatáról szóló önkormányzati rendeletét, ami rendezi a hirdetőtáblák és reklámhordozók közterület-használati hozzájárulásának szabályait. Ennek értelmében: „A közterületen csak olyan tartalommal helyezhető el plakát, amely nem tartalmaz semmilyen hátrányos megkülönböztetést, különösen népek, nemzetiségek, etnikumok, nemek, korosztályok közötti, illetve szexuális hovatartozás, vallási kötődés vagy fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos diszkriminációt, illetve nem támogathat ilyen nézeteket. Nem lehet alkalmas gyűlöletkeltésre, illetve nem buzdíthat olyan magatartásra, amely magánszemélyekkel szembeni különbségtételre irányul.”

A Fővárosi Kormányhivatal több törvényességi észrevételt is tett a rendelettel kapcsolatban, melyekkel a testület nem értett egyet, így a kormányhivatal a Kúriához fordult. A csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent a Kúria állásfoglalása, melyben a kormányhivatalnak adott igazat és a rendelet inkriminált részeit a kihirdetése napjára visszamenőleg, 2018. január 1-jei hatállyal megsemmisítette.

A Kúria álláspontja szerint „a kerületi önkormányzat feladata és hatásköre a tulajdonában álló közterületek használatára vonatkozó szabályok és díjak megállapítása, azaz a közterület rendeltetésének biztosítására, de nem terjed ki a közterületen szabályosan elhelyezett berendezéseken megjelenített üzenetek tartalmi vizsgálatára. Azzal, hogy az önkormányzat a plakátok kihelyezését tartalmi indokok alapján korlátozta, túlterjeszkedett a feladat- és hatáskörén”.

Gajda Péter polgármester ezzel kapcsolatban az alábbi közleményt jutatta el szerkesztőségünkhöz.

„Kispest Önkormányzata a Kúria határozatát, melyben megsemmisíttette a testület egyhangú szavazással meghozott rendeletét a gyűlöletkeltő közterületi tartalmak tilalmáról, természetesen tudomásul veszi, tiszteletben tartja. Ugyanakkor Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzatának vezetése a jövőben is minden rendelkezésre álló eszközzel kiáll az emberi méltóság védelme mellett, valamint a hazug, álságos és gyűlöletkeltő közterületi tartalmak megjelenése ellen.

A Kúria határozatának megfelelően megvizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a jövőben miként tudjuk megóvni a városrész közterületeit a hamis és gyűlöletkeltő tartalmak megjelenésétől.”

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?