Székelyország Tündérkertje, egy Berzsenyi utcai vizes játszótér és egy Hunyadi utcai rendszámfelismerő kamera ügyében is döntöttek Kispesten

Desktop
Munkában a testület (forrás: uj.kispest.hu)
Munkában a testület (forrás: uj.kispest.hu)
Rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület kedden. Döntöttek többek között a szakrendelő támogatásának az átcsoportosításáról (ebben az ügyben kis vita alakult ki), a kertvárosi rész megóvásáról, a Székelyország Tündérkertje látványkert létrehozásának támogatásáról, a katasztrófavédelem munkájának a támogatásáról (egy Suzuki gépkocsi formájában), két fővárosi pályázat benyújtásáról (az egyik egy vizes játszótér kialakítását célozza a Berzsenyi utcában, a másik zöldfelület rendezésre fókuszál a Kosárfonó utcában), egy újabb rendszámfelismerő kamera telepítéséről a Hunyadi utcában, és szó volt egy Kispest nevű lapról is.
Ugyan az elfogadott költségvetésben szerepel a Kispesti Egészségügyi Intézet épületének felújítása, Szathury Kolos egyéni képviselői indítványára ennek a mintegy 26,5 millió forint fejlesztési forrásnak az átcsoportosítását szavazták meg a képviselők. A döntés értelmében ebből az összegből eszközparkját bővíti tovább az intézmény.
 
Vinczek György alpolgármester szerint az önkormányzat sokszor foglalkozott már a szakrendelő fejlesztési nehézségeivel, ám a mostani átcsoportosításon kívül adódott volna más lehetőség is, hiszen az a csaknem 80 millió forint, amelyből a Wekerlén most épül át a néhány praxisos gyermekorvosi rendelő, bőségesen elegendő volna a szakellátás eszközparkjának korszerűsítésére.
 
Mindazzal egyetértve, hogy a kispestiek színvonalas egészségügyi ellátása érdekében szükséges az átcsoportosítás, klasszikus vagyonfelélésnek nevezte Gajda Péter polgármester a testület döntését, hiszen mint mondta, elsősorban állami, kormányzati feladat a lakosság egészségügyi ellátásának zavartalan biztosítása. Mihály András képviselő arra hívta fel a testület figyelmét, hogy a következő év költségvetésének tervezésekor időben gondolkodjanak, és ne feledkezzenek meg az önkormányzat fenntartói kötelezettségének forintosításáról.
 
Egyetértés volt a képviselők között abban, hogy az állami főépítésszel július 31-ére tervezett közös egyeztetésen, amelyen Kispestet a jegyző képviseli majd, a Fővárosi Településszerkezeti Tervének és a Főváros Rendezési Szabályzatának módosításakor vegyék figyelembe a kispesti kertvárosban élők akaratát, amely szerint a terület továbbra is maradjon „kertvárosi beépítésű”, és ne kerülhessen át az intenzívebb kisvárosi beépítésű övezetbe.
 
Újabb 900 ezer forint támogatást szavazott meg a képviselő-testület a Székelyország Tündérkertje látványkert létrehozásához, amelyet 2015. december végéig kell elvégeznie a hasonló nevű egyesületnek. Döntöttek arról is, hogy az önkormányzat és az egyesület között létrejövő támogatási szerződésnek legyen része az is, hogy az önkormányzat cége, a Közpark Kft. végezze el a kertnek helyet adó önkormányzati ingatlan kitakarítását, a hulladék elszállítását.
 
Adományozási szerződést köt az önkormányzat a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, amelynek értelmében a Dél-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkáját egy Suzuki márkájú gépkocsival támogatja Kispest.
 
Támogatta a testület a Magyar Népművelők Egyesülete és a Budapesti Népművelők Egyesülete kérelmeit: mindkét kulturális civil szervezetnek a Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban lehet a székhelye.
 
Két pályázatot nyújt be a Fővárosi Önkormányzathoz Kispest. A kiírás célja olyan közterületekre kiterjedő kisléptékű beavatkozások támogatása, amelyek hozzájárulnak a helyi közösségek együttműködéséhez, illetve javítják a városi környezet minőségét. A pályázatokat 2014. augusztus 15-ig kell benyújtani.
Az egyik pályázat vizes játszótér kialakítását célozza a Berzsenyi utcában. A Zöldprogram Irodán már is folyik az előkészítése a Berzsenyi utca 3. és a Berzsenyi utca 4-6. közötti közpark megújításának. Ennek első üteme a vizes játszótér kialakítása, melyet a burkolatok felújítása és zöldfelület rendezés kísér. A másik pályázat zöldfelület rendezésre fókuszál a Kosárfonó utcában: a panelépületek előtti zöldfelületek, illetve közlekedési utak rendbetétele a jövőre megvalósuló parkolóépítést egészítené ki a Kossuth téri piac mögött.
 
Döntöttek a képviselők arról, hogy a Kispesti Zöld Sziget Óvoda váratlanul, július 31-vel megüresedő vezetői álláshelyét mihamarabb meghirdetik. Hozzájárultak ahhoz, hogy a vezetői feladatokat augusztus 1-jétől Benkőné Sipos Erika óvodavezető-helyettes lássa el a pályázati eljárás eredményes lefolytatásáig.
 
Szathury Kolos indítványára újabb rendszámfelismerő kamera telepítéséről hozott határozatot a testület; az eszközt a rendőrséggel egyeztetve a Hunyadi tér környékén állítják fel.
 
A képviselő másik önálló indítványa az utóbbi időben Kispest néven több alkalommal megjelent „sajtótermék” ügyével foglalkozott. E szerint a kiadvány „illegális, jogszabálysértő”, „hivatalos lapnak álcázza magát”. Gajda Péter polgármester válaszában elmondta, nincs szó illegális sajtótermékről, jelenlegi álláspontja szerint a kiadvány jogszerűen működik, és jogszerű a névhasználata is, ezért nem véletlen, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kiadta rá a nyilvántartási számot. 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek