Megsemmisíthetik a hajléktalanok utcán tárolt holmijait

Desktop
(fotó: ittlakunk.hu / olvasói fotó)
(fotó: ittlakunk.hu / olvasói fotó)

Október 15. után az utcán élés miatt letartóztatott és bíróság elé állított hajléktalan emberek holmiját az önkormányzatnak vagy a rendőrségnek kell tárolnia, a tárolhatatlan dolgokat viszont megsemmisítik.

2018. október 15-étől tilos közterületen életvitelszerűen tartózkodni. Ez a döntés hatalmas bürokratikus feladatot ró, például az önkormányzatokra – írta meg a napi.hu.

A hajléktalan ingóságait például ideiglenesen (6 hónapig) tárolni kell valahol, ez a helyi önkormányzat vagy a rendőrség feladata lesz. Erről pedig az illetékes szervnek határozatot kell hoznia, aminek egyebek mellett tartalmaznia kell az ingóságok megnevezését, mennyiségét, valamint a becsléssel megállapított értékét is – derül ki a Magyar Közlöny 122. számában megjelent kormányrendeletből.

A tárolhatatlan dolgokat viszont megsemmisítik, amiről megsemmisítési jegyzőkönyvet kell készíteni. Ha azonban a hajléktalan a megsemmisítés után jelentkezik a holmijáért, akkor vissza kell neki fizetni az ingóságai értékét. Ebből azonban levonják az ideiglenes tárolás és a megsemmisítés költségeit.

A kormánypárti politikusok arra hivatkoznak, a szállásokon van elég férőhely, helyhiány miatt egyetlen hajléktalan személynek sem kell életvitelszerűen az utcán tartózkodnia, a Népszava cikke szerint a téli krízisidőszakban megnyitott szálláshelyekkel együtt országosan mintegy 11 200 férőhely van, a hajléktalan emberek száma viszont ennek legalább két-háromszorosára tehető.

Az október 15-től érvényes szabályok szerint szabálysértés miatt közérdekű munka szabható ki a hajléktalanra, de ha az elkövető ennek elvégzését nem vállalja, akkor elzárással is sújtható. Ha 90 napon belül 3 alkalommal is figyelmeztetniük kell a rendőröknek a hajléktalant, megindítják az eljárást ellene.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek