Iskolakezdés: Mire van szüksége a gyereknek az iskolában, hogyan spóroljunk?

Desktop
Nehéz a választás: az ár vagy a minőség számít? (fotó: ittlakunk.hu)

Még egy hónap és kezdődik az iskola. A szülőket már nyár közepén sokkolják a különféle iskolakezdési akciókkal a multik, de az ilyenkor kínált árak nyár végére többnyire tovább csökkennek.

 

Kérdés, hol is vásároljunk? Multinál vagy papír-írószer boltban? Sőt, számos egyéb üzlet, például a játékboltok és a műszaki áruházak is árusítanak tanszert, írószert.

A multik többnyire olcsóbbak, mint a kisebb szaküzletek, viszont a minőségre is érdemes gondolni: van, ahol a minőség fontos, például a ceruza, körző, filctoll esetében. Más tanszernél viszont spórolhatunk: akciósan 50-60 forintért is találunk iskolai füzetet, míg egy divatos képpel borított füzetet 200 forintnál is drágábban kínálnak. Egy vonalzó - amiből többre is szükségünk lesz - esetén szintén hatalmas az árkülönbség: a multik 200 forintos árához képest 1000 forintnál drágábban is találunk "neves" terméket. Kell-e például a gyereknek a drága, de minőségi vonalzó egy olcsó műanyag helyett? 

Érdemes átgondolni azt is, valójában mire lesz szüksége a gyereknek? Nem kell mindent rögtön megvásárolni, sőt, egyes eszközökből a tavalyi készlet is bőven jó lesz még idén. Például az előző tanévben alig használt vízfestéket, zsírkrétát idén is használhatjuk.

Ugyanígy a füzeteknél: ha csak pár lapot írtak egy füzetbe a tanév során, azt a következő évben is lehet folytatni. Ellenben azokból a füzetekből, melyek könnyebben megtelnek - matek, magyar - érdemes év elején többet is beszerezni, pláne, ha jó árban tudunk vásárolni.

Vannak olyan tanszerek, ahol érdemes jó minőséget választani: például a ceruzák esetében. Főleg, ha a gyerek most kezdi az iskolát, az olvasás-írás tanulását. Ilyenkor például hasznos a háromszög alakú ceruza, mely könnyebb fogást biztosít a kéznek. Az sem mindegy, hogy egy rosszabb minőségű ceruzát napok alatt széthegyezünk, mert folyamatosan eltörik a hegye. Itt ráadásul nincs is akkora árkülönbség: egy minőségi, háromszögletű grafit ceruzát például 190 forintért kínálja a szaküzlet, míg egy kevésbé ismert márkát már 50 forintért is találunk. Ha csomagban, többet veszünk, még kedvezőbben jövünk ki. Akár összefoghatunk egy baráti, ismerős családdal és közösen vásárolhatunk.

Viszont arra is gondoljunk, hogy a gyerekek csere-berélnek, sokszor használják egymás írószereit: ha mi méregdrága ceruzákat, színes ceruza készletet veszünk, lehet, azt vesszük észre, pár nap múlva a gyerek tolltartója tele van olcsó írószerekkel.  

A füzetek, könyvek bekötése a szülők rémálma: az öntapadós fóliát felhelyezni nem leányálom, órákat lehet velük kínlódni. Vannak készen kapható, bebujtatós borítók is, melyeket egyszerűbb használni, viszont könnyebben sérülnek, leesnek. Érdemes viszont átlátszó borítót használni a könyveknél, ha a gyerek most kezdi az iskolát és még nem tud olvasni, mert így könnyebben azonosítja a tankönyveit.    

Az iskolatáska kiválasztása sem egyszerű. A divat mindent visz, a gyereket nehéz lebeszélni egy divatos táskáról. Arra azonban figyeljünk, hogy a vállpántja vastag legyen, ne szakadjon le könnyen, mert elképzelhetetlen súlyokat rámolnak bele. Az sem baj, ha nem egy, hanem több, osztott légterű a táska, mert az ilyenbe könnyebb szétválogatva pakolni.

A készen kapható, évfolyamokra bontott tanszercsomag kedvezőnek tűnhet, de azért gondolkodjunk előtte: nézzük át, mit tartalmaz, kell-e belőle valóban minden és nem jövünk-e ki olcsóbban, ha egyesével gyűjtjük össze a szükséges tanszereket.

Nehéz a választás: az ár vagy a minőség számít? (fotó: ittlakunk.hu)

Ha pedig cipőt vásárolunk, rakjuk el a dobozt, mert az iskolában mindig szükség lehet rá: rajz vagy technika órán ebben tárolhatja a felszereléseit, így nem kell drága műanyag dobozt vásárolni.

A cipő-kérdésnél még egy fontos téma: a tornacipő kiválasztása. Tornaóra előtt nagyon kevés ideje van a gyerekeknek átöltözni, ezért hasznos lehet a fűzős helyett a tépőzáras tornacipő. Pláne, ha a kisiskolás még nem tud - vagy legalább is nem gyorsan - cipőfűzőt kötni. Ma már többféle tépőzáras tornacipő kapható, fehér, kék és fekete színekben egyaránt.

Ha nektek is van pár hasznos ötletetek az iskolakezdéshez, a tanszerek kiválasztásához, írjátok meg!

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?