50 ezer forintos bírság az egészségügyi láda hiányosságáért?

Desktop
(forrás: infomovar.hu)
A facebookon és egyéb fórumokon terjed a hír, miszerint mindenki nézze meg a kocsijában lévő egészségügyi doboz lejárati dátumát, mert a rendőrség mostantól erre koncentrál, és 50 ezer forintos helyszíni bírságot fog kiszabni arra, akinél hiányosságokat talál.

Utánajártunk a hírnek, igaz-e: felhívtuk a rendőrséget, illetve beszéltünk rendőr járőrökkel a kérdésről. Egységesen azt válaszolták, hogy "nem utaznak" az egészségügyi láda miatti büntetésre.

Az valóban igaz, hogy amennyiben bármelyik, a ládában található eszköz szavatossági ideje lejárt, azért meg lehetne büntetni az autóst, de általában csak figyelmeztetik a járművezetőt, pótolja a hiányosságot. Elmondásuk szerint ritkán kerül sor ezért büntetés kiszabására, általában akkor, ha a járművezetőnél egyéb problémák is felmerülnek.

Mindenesetre nem árt, ha tényleg átvizsgáljuk egészségügyi dobozunk tartalmát: elég azonban csak azt pótolni, amelyiknek a szavatossági ideje nem megfelelő, nem kell mindjárt új dobozt beszereznünk.

Mint ismeretes, április közepétől életbe lépett az új szabálysértési törvény. Az egyik legfontosabb változtatás, hogy bizonyos közlekedési szabálysértéseknél bevezették a helyszíni bírság kötelező összegét, vagyis a rendőr nem mérlegelhet (elméletileg), hanem fix bírságot szab ki a helyszínen. Ha azonban a járművezető nem ismeri el a vétséget, akkor szabálysértési eljárás indul ellene: ilyenkor a bírság a duplájára növekszik, továbbá az eljárás költségét is ki kell fizetnie. Aki viszont nem tud vagy nem akar fizetni, az közérdekű munkával is leróhatja tartozását: 5 ezer forint 6 óra munkának felel meg.

Emlékeztetőül néhány, szabálysértésekre vonatkozó fix helyszíni bírság összegek:

  • jobbkézszabály megsértése: 15 ezer forint
  • kijelölt gyalogátkelőhelyen a gyalogosok elsőbbségének meg nem adása: 20 ezer forint
  • záróvonal átlépése: 15 ezer forint
  • előzési tilalom megszegése: 15 ezer forint
  • érvényes jogosítvány nélküli vezetés: 25 ezer forint
  • telefonálás kézben tartott telefonnal vezetés közben: 15 ezer forint
  • irányjelző használatának elmulasztása: 15 ezer forint
  • gyerekülés vagy biztonsági rendszer hiánya: 30 ezer forint
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek