Változik a KRESZ, csökkennek a bírságok

Desktop
Augusztus utolsó hetétől egy pontban, szeptember 1-jétől pedig további témákban módosult a KRESZ - kaptuk a tájékoztatást a XVII. kerületi Rendőrkapitányságtól. A változások többek közt a parkolás feltételeit, a lézerblokkolók használatát érintik, de változnak a segítségnyújtás szabályai is.

Már augusztusban hatályba lépett a várakozási tilalom enyhítése: az út menti ingatlan előtt a behajtást akadályozva parkolók nem bírságolhatók, ha a megálláshoz az ingatlan tulajdonosa (vagy az azzal rendelkezni jogosult) hozzájárulását adta. Az ugyancsak augusztus 23-tól érvényes módosítás szerint a főutakon a kerékpárosoknál továbbra is marad a zéró tolerancia az alkoholfogyasztásnál. Az alsóbbrendű utakon azonban mostantól nincs semmilyen számszerűsített határa az alkoholfogyasztásnak a bicikliseknél, egyedül az általános kitétel maradt: a biciklisnek a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban kell lennie.

A KRESZ 2012.09.01-jétől érvényes módosítása meghatározza, hogy tilos a közúti közlekedés hatósági ellenőrzését megakadályozni, megzavarni és az ellenőrzés eredményét befolyásolni. E tilalom a sebességellenőrzés meghiúsítására alkalmas, így közlekedésbiztonsági kockázatot hordozó lézerblokkolók további terjedését hivatott megállítani. Az új szabályozás ugyanakkor rögzíti, hogy az ellenőrzést előrejelző eszközök alkalmazása megengedett, mivel használatuk kedvező hatása lehet, hogy az előrejelzés alapján az autós óvatosabban, körültekintőbben vezet.

További újdonság a több európai országban már jól működő úgynevezett biztonsági folyosóra vonatkozó szabályozás, mely alapján torlódás esetén a két vagy több sávos autópályákon és autóutakon közlekedőknek a torlódáshoz érve a legbelső sávban balra, míg a többi sávokban szorosan jobbra kell húzódniuk. A forgalmat ellenőrző, útfenntartó, vagy balesetet szenvedett személyek, műszaki hibás járművek mentését végző gépkocsik így komolyabb fennakadásnélkül, zökkenőmentesen haladhatnak tovább.

Baleset vagy gépkocsi kigyulladása esetén a nem érintett járművek vezetői kötelesek lesznek tőlük elvárható módon segítséget nyújtani, és ehhez a rendelkezésükre álló elsősegélynyújtó felszerelést vagy tűzoltó készüléket használni vagy átadni. Az elsősegélynyújtó felszerelés vagy az előírt tűzoltó készülék nélkül közlekedő jármű vezetője azonban egy baleset vagy tűzeset kapcsán felelősséggel tartozik a segítségnyújtás elmulasztásáért.

Továbbá jelentősen csökkentek bizonyos szabálysértések és szabályszegések esetén a bírságok, a legmagasabb, 300 ezer forintról 60 ezerre csökkentették a vasúti sínen való tiltott áthajtás esetén alkalmazható közigazgatási bírság összegét. Kategóriánként 100 ezer illetve 50 ezer forinttal, 200, 150 és 100 ezerre csökkent az ittas vezetés során kiszabható közigazgatási bírság a véralkohol koncentrációjának függvényében. Jelentősen kevesebbet kell azon sofőröknek fizetni, akik feledékenységből, vagy más ok miatt nem kapcsolták be a biztonsági övüket, 10-15-20 ezer forint az új bírság, míg korábban 15-30-40 ezer forint volt, attól függően, hogy milyen övezetben követték el a szabálysértést.

Számos szabálysértés elkövetése esetén kiszabható bírság is enyhébb szeptembertől. Immár fix, a helyszínen 10, utólag 20 ezer forintos bírság jár a legtöbb megállással, várakozással összefüggő KRESZ-szabály megszegéséért, ugyanis szeptember 1-től csökken például az elsőbbség meg nem adásáért, illetve az előzési szabályok be nem tartásáért kiszabható bírság. Míg eddig a helyszínen 15/20, utólag 30 ezer forintos lehetett a büntetés, mostantól már csak 10/20, illetve 15/30 ezer forint lehet a bírság az elmaradt elsőbbségadás kapcsán. Olcsóbb lett a vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata is, a korábban még a helyszínen 15, utólag 30 ezer forinttal szemben immár a helyszínen 10 ezer, míg utólag, a szabálysértési eljárás keretében 20 ezer forint a fix összegű bírság.

Ugyanilyen mértékben csökkent a bírság a méret- és tömegkorlátok figyelmen kívül hagyása, a záróvonal átlépése,a forgalom elől elzárt területre ráhajtás, az irányjelzés elmulasztása, autópályán, autóúton, vasúti átjáróban megfordulni, ott tolatni vagy oda földútról felhajtani. Szintúgy alacsonyabb összegű a motorkerékpáron, illetve zárt utastérrel (vezetőtérrel) nem rendelkező járműveken kötelező becsatolt bukósisak viselésének elmulasztásáért kiszabható bírság, s új tételként, szintén fix, a korábban alkalmazottaknál alacsonyabb tarifával kerültek be a szabálytalan parkolásokért kiszabható bírságok is a szabályozásba.

Egységesen 10 ezer forint helyszíni, vagy a szabálysértési eljárás keretében 20 ezres fix pénzbírság jár a "Megállni tilos" jelzőtábla hatálya alatti területen és általában az egyéb kihelyezett - megállni és várakozni tilos, valamint azok kiegészítéseivel élő - tábláknak nem megfelelő, valamint az útpadkán parkolásért. Kivétel a mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyet jelölő tábla, aki oda engedély nélkül áll, az a helyszínen 50, utólag 100 ezer forintos bírságra számíthat. Kisebb összegű bírsággal lesz sújtható az autópályán, autóúton és azok leállósávjain való megállás is.

Magasabb bírságot von azonban maga után annak az engedélyhez kötött jármű vezetőjének a magatartása, aki vezetői engedély nélkül vesz részt a közúti közlekedésben, ugyanis a korábbi 25/50 ezer forint helyett 45/90 ezer forint bírsággal, míg ha a szükséges kategóriával nem rendelkezik, 35/70 ezer forint bírsággal számolhat.

A fix bírságok kapcsán általánosságban elmondható, hogy az egyes büntetési tételek apadtak, ám lényeges kiemelni, hogy a bírságok kötelező mértéke jogszabályban rögzített, így annak mérsékelésére sem a helyszínen, sem a szabálysértési eljárás során sincs lehetőség.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek