A kávéház jobb mint otthon – kiállítás a Helytörténeti Gyűjteményben

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: kispest.hu)

Egy letűnt korszakot, az éttermi és kávéházi kultúra világát idézi meg a Helytörténeti Gyűjtemény új kamarakiállítása. Mihály Gyula kollekciójának bemutatása a Gyűjtők és gyűjtemények sorozat hatodik állomása. Január 30-ig nézhetitek meg.

A kiállítást megnyitó Szalai András építész, művészettörténész arról beszélt, hogy Mihály Gyula gyűjteménye sűrítetten mutat be egy letűnt kort, a tárgyak emlékeztetnek rá, hogy valaha voltak kávéházak: az 1830-as években mintegy 40, a XX. század elején már 500, majd a megszűnés előtti fénykorban csaknem 1000. A kávéházi kultúra virágkora a millenniumtól az 1930-as évek végéig tartott, aztán 1945 után már nem voltak kávéházak Magyarországon. Úgy fogalmazott, hogy Mihály Gyula értékmentő tevékenységet végez, ezekhez a tárgyakhoz egyre nehezebb hozzájutni, és ezekkel a tárgyakkal egy kultúra is eltűnt, a kávéház jobb modorra is kényszerítette a vendégeket.

„A kávéház jobb mint otthon” – jelmondat az 1890-es években népszerű mondás volt Pesten. A kávéházak – a színházakhoz hasonlóan – a polgári életmód intézményei voltak, rendszeres látogatásuk hozzátartozott a nagyvárosias létformához. A magyarországi kávéházak azt jelentették idehaza, mint az irodalmi szalonok Párizsban. Írók és művészek találkoztak itt, szerkesztőségek napi munkahelye is volt gyakorta. Kiváló művek születtek a pesti kávéházak atmoszférájában - olvasható az önkormányzat honlapján.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?