Gránit-kiállítás nyílt Kispesten

Desktop
A Gránitban készült edények ma is népszerűek (forrás: uj.kispest.hu)
A Gránitban készült edények ma is népszerűek (forrás: uj.kispest.hu)

Az Ipar, forma, háztartás – A „kispesti Gránit” konyhai edényei, készletei és reklámárui 1924-1948 című tárlat november 8-ig látható a Nagy Balogh János Kiállítóteremben.

A Porcelán-, Kőedény- és Kályhagyár Rt. 1922-ben alakult meg, a gyár építését 1923-ban kezdték meg Kispesten, a lajosmizsei vasút mentén. Az építkezés és a kísérleti gyártás után, 1924 tavaszán kezdte meg a termelést. 1938-ban Gránit Porcelán és Kőedénygyár, majd 1950-től Gránit Csiszolókorong- és Kőedénygyár lett a neve. Megnyitása pillanatában Európa egyik legnagyobb és legmodernebb kőedénygyára volt. A „kispesti Gránit”, mint márka, a mai napig népszerű, kereskedelme folyamatos. A Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény éppen ezért tartotta fontosnak, hogy megtalálja a gyár gyűjtőit, szerelmeseit. A legnagyobb közösségi hálón létrehoztak egy csoportot, Gránit kiállítás-2019 cím alatt. E csoportban információk cserélnek gazdát, fotókon látható egy-egy gyűjtemény. A Gránit gyár bezárása óta eltelt idő mit sem változtatott népszerűségén. A Gránit gazdag és változatos forma- és mintakészlete szemet gyönyörködtető és mai napig meglepően modern – nyilatkozta az önkormányzati portálnak Siklós Zsuzsanna, a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője.

Kiállítók: Barna Gábor, Beleznay Ibolya, Braxátor Laura, Emődi Attila, Kiss Gábor Iván, Oláh Csilla, Patay Ildikó, Sebők Judit, Sisákné Weber Orsolya, Tóth Bernadett, Záhonyi Barbara és a Kispesti Helytörténeti Gyűjtemény.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek