Póráztörvény-tervezet és aláírásgyűjtés ellene

Desktop
Aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen vagy vadászövezetben póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el - ez szerepel a szabálysértési törvény tervezett kiegészítésében. Nem világos, hogy mivel sújtanák a póráz nélkül kutyulókat, sokan tudni vélik, hogy 25-50 ezer forintos bírságról volna szó. 
 
Sokat beszélnek a kutyások a "városi kutyavizsgához" kötött lehetséges kivételezési rendszer bevezetéséről is. Aki ezt választja, és kutyájával egy vizsgabiztos előtt bizonyítja, hogy az állat éles helyzetekben, tömött buszmegállókban, ordítozó futbaldrukkerek megjelenésekor, fogócskázó gyerekek közelében is fegyelemzetten viselkedik, az mentesülhetne a pórázkötelezettség alól. Egy ilyen vizsgarendszer kiépítése mindenesetre drága volna, s így alighanem maga a vizsga is. 
 
A kutyatartók most a peticiok.com weboldalon aláírásokat gyűjtenek a tervezett változtatások ellen. A következő szöveget már több mint 4 ezer gazdi írta alá:
 
"Mi kutyatartók és kutyákért dolgozók elérkezettnek látjuk az időt arra, hogy felhívjuk az Önök becses figyelmét arra, hogy a sokadik olyan törvény készül, ahol közel kétmillió állampolgárt lehetetlenítenek el, büntetnek azért, mert kutyát tart.
 
A békés egymás mellett élés és a kulturált állattartásra vonatkozó szabályozásokkal maximálisan egyet értünk, sőt, sok felelős állatvédő szervezet dolgozik is ezért.
 
Benyeltük azt, hogy az önköltségi áron párszáz Ft-os mikrochipre több ezer Ft-ért köteleztek, bevezették az ebadót, de a 'póráztörvény' már sok.
 
Gyakorlatilag épp csak azt nem mondják ki, hogy sehol nem lehet elengedni a kutyát. A beígért kutyafuttatók pedig sehol sincsenek.
 
Lehet látszatmegoldásokat felmutatni, lehet a kutyafuttatóra mutogatni, de egy szerényebb lehetőségekkel bíró vidéki ember környezetében nincs kutyafuttató, de vizsgázni sem lesz pénze és lehetősége sem. Mert a benyújtott javaslat szerint a vizsgázott kutyák elengedhetőek lennének. De ki vizsgáztat? Mennyiért? Ki készíti fel a kutyát? Es mennyiért? És mire fordítják a befolyt összeget?
 
Miért utálják ennyire a kutyásokat és a kutyákat? Igaz, a kutyák nem szavaznak, de a kutyások igen. Sokadszor adóztatják meg őket indirekt eszközökkel, és semmit sem kapnak cserébe. Miért nem lehet kompromisszumos megoldásokat találni? Miért kell kétmillió embertől elvenni azt az örömet, hogy a kutyájával labdázzon a mezőn, elmenjen futni az erdőbe? Miért kell a gyermekeinknek azt látni, hogy az állam másodrangú állampolgárként kezeli a kutyásokat?
 
Tisztelettel kérjük, ne tegyék számunkra élhetetlenné ezt az országot, és ne büntessenek tovább azért, mert megosztjuk otthonunkat négylábú barátainkkal!"
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?