Jó, ha tudod - fontos információk az általános iskolai beiratkozásról

Desktop
Csütörtökön és pénteken írathatjuk be a gyereket az általános iskola első osztályába. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) néhány fontos információt tett közzé a beiratkozással kapcsolatban:
 
Csak a beiratkozások után kezdődik a szabad férőhelyek kiosztása. Túljelentkezés esetén - a protekció és a korrupció gyanújának elkerülése érdekében - nyilvános sorsoláson kell dönteni a felvételről.
 
A kötelező felvételt biztosító általános iskola köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, aki "életvitelszerűen" az általános iskola körzetében lakik. A szülő szabadon választhat a felvételt kínáló általános iskolák között, nem köteles beíratni gyermekét a kijelölt körzeti iskolába!
 
Ha az általános iskola a felvételi kötelezettsége teljesítése után további felvételi kérelmeket is teljesíteni tud, előnyben kell részesíteni a hátrányos helyzetű gyermekeket, ha a gyermek testvére az adott intézmény tanulója, ha a szülő munkahelye az iskola körzetében található, vagy az iskola a lakóhelyétől egy kilométeren belül található.
 
Ha az általános iskola az összes "további felvételi kérelmet" helyhiány miatt nem tudja teljesíteni, az érintett csoportba tartozók között nyilvános sorsolás útján kell dönteni. A sorsolásra a felvételi, átvételi kérelmet benyújtókat meg kell hívni. 
 
A felvételről első fokon az iskola igazgatója dönt. Ha az iskola igazgatója elutasítja a körzetben lakó gyermek jogos felvételét, akkor a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz fordulhatunk panasszal - írja az MSZOE.
 
A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, de legkésőbb az azt követő évben, tankötelessé válik. Az a gyermek, akinek esetében azt a szakértői bizottság javasolja, további egy nevelési évig az óvodában részesül ellátásban, és ezt követően válik tankötelessé.
 
A 2015/2016. tanévre történő általános iskolai beíratás ideje:
 
  • 2015. április 16. (csütörtök) 8.00-19.00 óra,
  • 2015. április 17. (péntek) 8.00-18.00 óra.
 
Az első évfolyamra történő beíratáshoz szükséges dokumentumok:
 
  • a gyermek nevére kiállított személyi azonosító, lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya),
  • az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás,

Az Oktatási Hivatal oldalán meg tudjátok nézni lakcím alapján, melyik a körzetes iskolátok.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek