Fontos információk az általános iskolai beiratkozásról, a szabad iskolaválasztásról – megkérdeztük, a minisztérium válaszolt

Desktop
Közeledik az általános iskolai beiratkozás időszaka, ezzel együtt az a kérdés is felmerül az iskolaválasztás előtt álló szülőkben, vajon hová is írassák be gyermeküket. Egyre többször hallani, hogy kizárólag a körzetes általános iskolába veszik fel a gyereket, hiába szeretnének egy másik, választott iskolába jelentkezni, ez pedig kérdésessé teszi a szabad iskolaválasztás létét.

Az ittlakunk.hu az Emberi Erőforrások Minisztériumát kérdezte erről:

Van-e szabad iskolaválasztás vagy minden gyermek a körzetében kijelölt általános iskolába kell, hogy jelentkezzen?

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 72. § (2) bekezdése alapján a szülőt megilleti az iskola szabad megválasztásának joga. Amennyiben a gyermek tizennegyedik életévét betöltötte és nem cselekvőképtelen, a szülő ezt a jogát vele közösen gyakorolhatja. Az intézmény-választás szabadsága azt jelenti, hogy nem tiltható meg a jelentkezés benyújtása, függetlenül attól, hogy az iskolát a szülő milyen okból és milyen indokkal választotta meg. A benyújtott jelentkezést az intézmény vezetője érdemben köteles elbírálni és írásban közölnie kell a döntését. Az intézmény által hozott döntés ellen a szülő jogorvoslati lehetőséggel élhet. Az intézmény-választás szabadsága tehát nem jelenti azt, hogy a szülő kérelmét feltétlenül teljesíteni kell. Jogszerűtlen azonban minden olyan intézkedés, amelyik kizárná vagy korlátozná a szülő intézményválasztási szabadságát, az iskolába történő szabad jelentkezés jogát.

Fentiek alapján a tanuló a szabadon választott iskolába, ennek hiánya v. elutasítás esetén a „körzetes iskolába” nyer felvételt. A kötelező felvételt biztosító iskola intézménye azt a célt szolgálja, hogy minden körülmények között legyen egy a tanuló lakóhelyéhez közeli iskola, amely fogadja őt, és ahol eleget tehet tankötelezettségének.

Elutasíthatja-e az általános iskola a jelentkezőt csak azért, mert nem abban a körzetben lakik a család?

Amennyiben a tanuló nem az iskola felvételi körzetében rendelkezik lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel, az iskola (ún. szabadon választott iskola) elutasíthatja a felvételt. Az ágazati törvény a tanuló lakóhelyét, ennek hiányában tartózkodási helyét veszi alapul az iskola felvételi kötelezettsége szempontjából. A kiskorú lakcímének meg kell egyeznie a törvényes képviselője lakcímével. Amennyiben ez a felvételi körzetben van, az adott iskola nem utasíthatja el a felvételt. 

A helyi önkormányzat kötelezheti-e a családot, hogy a körzetileg kijelölt iskolába írassa be a gyermeket?

Amennyiben a tanköteles gyermeket nem veszi fel egy szabadon választott iskola, akkor a szülő köteles őt beíratni a körzetes iskolába. Ha ennek nem tesz eleget, a gyámhatóság, illetve a járási hivatal, mint a tankötelesek nyilvántartását vezető hatóság kötelezheti a szülőt, illetve eljárást indíthat vele szemben.

Hogyan ellenőrzik – ellenőrzik-e – azt, hogy egy adott iskolába jelentkező gyermek valóban azon a lakcímen él életvitelszerűen, amit bejelentett?

A lakcím valódiságának ellenőrzése nem tartozik az igazgató feladatai közé, arra hatásköre sincs, arra – indokolt esetben – a lakcímnyilvántartásért felelős hatóság jogosult.

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE) néhány fontos információja a beiratkozással kapcsolatban:

  • Csak az iskolai beiratkozások után kezdődik a szabad férőhelyek kiosztása. Túljelentkezés esetén – a protekció és a korrupció gyanújának elkerülése érdekében – nyilvános sorsoláson kell dönteni a felvételről.
  • A kötelező felvételt biztosító általános iskola köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, aki „életvitelszerűen” az általános iskola körzetében lakik. A szülő szabadon választhat a felvételt kínáló általános iskolák között, nem köteles beíratni gyermekét a kijelölt körzeti iskolába!
  • Ha az általános iskola a felvételi kötelezettsége teljesítése után további felvételi kérelmeket is teljesíteni tud, előnyben kell részesíteni a hátrányos helyzetű gyermekeket, ha a gyermek testvére az adott intézmény tanulója, ha a szülő munkahelye az iskola körzetében található, vagy az iskola a lakóhelyétől egy kilométeren belül található.
  • Ha az általános iskola az összes „további felvételi kérelmet” helyhiány miatt nem tudja teljesíteni, az érintett csoportba tartozók között nyilvános sorsolás útján kell dönteni. A sorsolásra a felvételi, átvételi kérelmet benyújtókat meg kell hívni.

 

A felvételről első fokon az iskola igazgatója dönt. Ha az iskola igazgatója elutasítja a körzetben lakó gyermek jogos felvételét, akkor a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik) fordulhatunk panasszal. Kispesten Dr. Varjuné dr. Fekete Ildikó a Klik megbízott tankerületi igazgatója. Elérhetősége: 1192 Budapest, Ady Endre út. 7., telefonszáma: 06-1-795-8169, e-mail címe: ildiko.fekete@klik.gov.hu.

Az első évfolyamra történő beíratáshoz szükséges dokumentumok:

  • a gyerek nevére kiállított személyi azonosító, lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya),
  • az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás.

 

Az ittlakunk.hu Hol-mi oldalán meg tudjátok nézni a kerületi iskolákat és körzethatáraikat.

Írjátok meg, ti melyik iskolát választjátok és miért!

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek