Úgy tűnik, idén sem lesz fehér a karácsonyunk

Desktop
A kép illusztráció!

December 24-én enyhe idővel köszönt be az ünnep, így várhatóan idén sem lesz fehér karácsonyunk. A jelenlegi előrejelzések szerint karácsony szentestéjének napján kevéssel fagypont felett alakulhat napközben a hőmérséklet.

A meteorológiai statisztikák alapján a fehér karácsony egyáltalán nem általános Magyarországon. Csak a budapesti adatokat nézve is, átlagosan nagyjából minden harmadik karácsonykor van az ünnep legalább egyik napján hó.

Az elmúlt száz évben Budapesten mindössze 15 alkalom volt, amikor az ünnep mindhárom napján legalább 5 centiméteres volt a hóréteg. A főváros "leghavasabb" karácsonya 1935-ben volt. Akkor ugyanis 30 centiméteres hóréteggel indult az ünnep, és a végére is mindössze 5 centimétert olvadt el.

A jelenlegi előrejelzések szerint idén nincs sok esélye a fehér karácsonynak. Az ország nagy részén folytatódik a nagyobbrészt borult, párás, de a decemberi átlagnál kissé enyhébb időjárás. Napsütésre csak kisebb körzetekben lehet számítani, de a hétvégétől számottevő csapadék és erős légmozgás sem várható.

Hóesés csak péntekre virradóra, az ország északkeleti régióiban várható. A hóréteg azonban "tiszavirág életű lesz, hiszen az éjszakák sem lesznek csípősek, napközben pedig jellemzően kevéssel fagypont felett alakul a hőmérséklet" - olvasható a meteorológiai szolgálat írásában.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?