Februárban megkezdődik a kút-tói kiserdő rendbetétele

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.)
(forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.)

Mint azt korábban megírtuk, a Pilisi Parkerdő a kispesti önkormányzat támogatásával parkerdővé alakítja a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti eddig elhanyagolt, szemetes erdőterületet. A munka februárban takarítással és az idős fák kivágásával kezdetét veszi – közölte a Pilisi Parkerdő Zrt.

A Ferihegyi Repülőtérre vezető gyorsforgalmi út és a Kőbánya-Kispesti metróvégállomás közé ékelt kicsi, alig több mint háromhektáros erdőfolt évtizedek óta csúf látványt jelentett a környék lakossága, a végállomáson áthaladó napi több tízezer ember, és a repülőtérre menő vagy onnan érkező utazók számára. Az elöregedett, lassan magától kidőlő, 65 éves akácos megújításának problémáját idén azonban megoldják a Pilisi Parkerdő Zrt. szakemberei. Az erdészek olyan parkosítási tervet dolgoztak ki, ami egyrészt megőrzi a zöldterületet, másrészt figyelembe veszi a lakossági használattal kapcsolatos igényeket. A terv megvalósítását a kerületi önkormányzat 20 millió forintos anyagi támogatása teszi lehetővé.

(Katt a nagyobb képért!)

A kút-tói erdő megújítása az idős, pusztuló fák kivágásával és a területen található rengeteg szemét elszállításával kezdődik. Az erdészet szerint erdő legtöbb fája túlkoros, pusztulófélben van, száradnak a csúcsán és a lombkoronában lévő ágai. Számos fa veszélyesen megdőlt az erdőt szegélyező utak irányába. Ezért szükséges az idős fák kivágása, hogy a helyükre fiatalabb fákat ültethessenek. A gyorsforgalmi út mellett a már meglévő fiatalabb fákból meghagynak egy 10 méter széles sávot, hogy a most telepítendő facsemeték megerősödéséig is védelmet nyújtson a forgalom zaja ellen – írták.

Az eddig elhanyagolt területet sokan illegális hulladéklerakónak használták, és az egykor hajléktalanok által lakott részeken is igen nagy mennyiségű hulladék halmozódott fel. A hajléktalanok elköltözését a Vöröskereszt XIX. kerületi szervezete segítette, akik az önkormányzattal közösen ellenőrizték, hogy kizárólag azután induljon meg a munka, miután minden hajléktalan elhagyta a területet. Az alig hat focipályányi erdőből a becslések szerint mintegy 150 köbméter, azaz 12 teherautónyi illegális hulladékot kell elszállítani, hogy a fásítás megkezdődhessen.

(Katt a nagyobb képért!)

A fakitermelés és a takarítás után még február során elvégzik azokat a földmunkákat, amik a parkosításhoz szükségesek, majd március-április folyamán kezdődik a facsemeték ültetése és a park kialakítása. Az erdészek nagyméretű, 2-3 méter magas fiatal fákat ültetnek, hogy a zöldterület erdőképe minél inkább megmaradjon, és a fák is minél hamarabb árnyalják a talajt. A több mint 100 darab fiatal fa javarésze őshonos hárs, nyár és juhar lesz, de ültetnek még tölgy-, nyír-, dió- és szilfákat is, valamint cserjéket, ami szintén az erdőkép minél hamarabbi kialakulását szolgálja – közölte az erdészet.

A parkerdőben közel másfél kilométeres sétaút-hálózatot hoznak létre, amit 500 méteres futópályával és egy tollaslabda-pályával is kiegészítenek, a gyerekeknek pedig erdei játszótér épül. Újdonság lesz az akadályokkal felszerelt kutyafuttató, ahol a négylábú kedvencek is önfeledten használhatják az erdőt, nem zavarva a többi látogatót. Mindezek mellett bárki igénybe veheti az újonnan kiépített pihenőhelyeket.

A munkálatok mintegy 5 hónapot vesznek igénybe, vagyis a februári munkakezdés után az itt lakók már az iskolaév végén újra birtokba vehetik a kút-tói kiserdőt.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?