Kürtőskalácsos nyílik a Kós-kapu alatt

Oszd meg másokkal!

Desktop
(fotó: Boros János, Hidvégi Tamás)

A Wekerlei Társaskör Egyesület (WTE) honlapján találtunk egy olvasói levelet, amelyben a Kós Károly téri új kürtőskalácsos felállítása miatt tiltakozik a levél írója. Mint írja:

„A Kós kapu alatt készülő, már felállított, kürtőskalács sütő tulajdonosa és az építmény felállítását  engedélyező Hatóság – Kispesti Önkormányzati és V. kerületi Műemlékvédelmi Hatóság – minden eddigi jószándék, civil kezdeményezés ellenére fittyet hány a cikkben foglaltakra, semmibe veszi a múlt értékeit és a wekerlei lakosok eddigi áldozatos munkáját is.

Az V. kerületi Műemlékvédelmi hatóság Pilátusként mossa kezeit, jogszabály hiányára hivatkozva állítja, hogy nincs joghely, amelyre hivatkozva megakadályozhatná az építmény felállítását. De vajon mit szól mindehhez a kerületi főépítész és az építmény felállítását engedélyező szakember? Bizonyára tiszta a lelkiismerete és nyugodt az éjszakája is miután az engedélyt aláírta. De szívesen megkérdezném a kerület politikusait, képviselőit, hogy Ők mit szólnak, és mit tesznek az Ügyben? Szerintük ez így rendben….?

A Hatóság legfőbb érve, hogy az építmény nem rongálja a műemlék épületet, ezért nyugodtan felállítható.

Viszont rontja a Kós Károly tér képét, megbontja annak összhangját! Beüzemelésekor füstje majd bekormozza a kapu boltívét, a kapu felett lakó is szagolhatja a füstöt és a kalácsillatot, a patikának is jut majd az illatokból, füstből bőven. Az engedélyt kiadó szakember számára nyílván ezek nem érvek, ha egyáltalán végzett hatástanulmányt az engedélyezési eljárás során!”

A WTE válaszában leszögezi:

„Az üzlethelyiségek (a kapu mindkét oldalán lévő üzletfülkét kivették) bérbeadásáról, az ide tervezett funkcióról nem volt előzetes információja a Társaskörnek (tudomásunk szerint a Kós Károly tér 2. sz. Társasház társtulajdonosainak sem). Tény azonban, hogy a helyiségek önkormányzati tulajdonúak, azokat a Vamüsz adta bérbe 5 évre a cégnek. Hogy erről a képviselő-testület tudott-e, nem tudjuk. Mindenesetre a vagyonkezelői jogokat felügyelő bizottság elé sem került a kérdés, legalábbis azóta nem, amióta a Társaskör képviselője is meghívottja a bizottságnak.

Építészeti szempontból a kaput bármilyen módon leszűkítő épített szerkezet bántó. Főépítész asszony kompromisszumként azt javasolta, hogy a közterületre kikerülő elemek csak a működési idő alatt ideiglenes jelleggel legyenek ott. Erre fog javaslatot tenni a polgármesternek a bejelentési eljárás kapcsán. A kapualj falába vésett elektromos kábelek helyét vissza kell javítani és a teljes kapualjban helyre kell állítani a vakolt homlokzati felületet, annak újra színezésével.”

Ti mit gondoltok a dologról?

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?