Így lehet biztonságban a gyerek nyáron (is)

Desktop
A kép illusztráció
A nyárhoz kapcsolódó veszélyekre hívja fel a figyelmet a rendőrség.
A nyári szünidőben sok munkába járó szülőnek nehézséget okoz a gyerekek elhelyezése, állandó felügyelete. Nagyon fontos, hogy felkészítsük a gyermeket az őket érintő veszélyekre, melyek közül a legszükségesebb tudnivalók a következők:
 
 • Értékeikkel ne hivalkodjanak, azokat ne tartsák jól látható helyen, ne adják oda idegeneknek.
 • Táskájukat közösségi helyeken ne hagyják őrizetlenül. A legjobb, ha azt mindig maguk mellett tartják.
 • Idegenekben - még ha kedvesek is - ne bízzanak meg, velük ne menjenek sehová, még útbaigazítás céljából sem.

 • A késő esti órákban lehetőség szerint ne egyedül induljanak haza, hanem egymást védve-kísérve.

 • Ha támadás éri őket, ne az értékeiket, hanem testi épségüket védjék.

 • Ismerjék a segélyhívó telefonszámokat (107, 112), illetve tanulják meg szüleik telefonszámát is.

 • Szórakozó- és közösségi helyeken italaikat ne hagyják őrizetlenül. Amennyiben ez mégis megtörténik, ne igyanak abból, hiszen nem tudhatják, hogy nem került-e bele valamilyen szer.

 • Ne próbálják ki a különböző kábítószereket, mert hatásuk kiszámíthatatlan.

Szintén nagyon fontos, hogy a szülők tudjanak arról, gyermekük hová készül, kivel fogja idejét tölteni. Ezért kérjék meg, hogy ha elmegy otthonról, mondja meg hová indul, kivel találkozik, mikor érkezik haza, valamint ismerjék meg barátai nevét, címét, telefonos elérhetőségét. Fontos, hogy a szülők betartassák a biztonságos internetezés szabályait. Vegyenek részt a gyermekek virtuális életében is és hívják fel figyelmüket a következőkre:

 • A létrehozott profiloldalon a lehető legkevesebb információt adják meg magukról, iskolájukról, családjukról.
 • Ne töltsenek fel magukról vagy ismerőseikről, barátaikról olyan képeket, amelyek méltatlan helyzetbe hozzák saját magukat vagy barátaikat. A feltöltött képeket bárki lementheti és más oldalra feltöltheti.
 • Online zaklatásnak lehetnek kitéve (például sértő, fenyegető, megfélemlítő leveleket küldhetnek nekik). Mindenképpen beszélgessenek a gyermekekkel, hogyan kezeljék ezt, ha ilyen történik. Ha úgy érzik, hogy veszélyben van a gyermekük, tegyenek bejelentést a rendőrségen.

A legtöbb gyermekbaleset a nyári hónapokban történik (a legtöbb augusztusban, valamint júliusban). Nyáron jellemzően a kerékpáros balesetek a gyakoribbak.

A rendőrség arra kéri a szülőket és a közlekedőket, hogy a nyári időszakban különösen ügyeljenek a gyermekekre, ha az úton akár gyalogosan, akár kerékpárral megjelennek. Számítsanak arra, hogy a gyermekek közlekedése gyakran kiszámíthatatlan, sokszor nincs veszélyérzetük - írja a police.hu.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?